Tung infästning

Vid tyngre laster bör du montera med betongskruv eller betongexpander. Här går vi in på djupet.

Betongskruv och betongexpander

Vid tyngre laster bör du montera med betongskruv eller betongexpander. Här går vi in på djupet.

Olika typ av montage

Genomsticksmontage

Man hänger upp det som ska fästas in och monterar infästningarna genom hålen i det som ska fästas. Betongskruv är exempel på infästning för genomsticksmontage.

Förmontage

Infästningarna monteras först och sedan hänger man på det som ska fästas. Slagankare är exempel på infästning som förmonteras. Det är smidigt att montera infästningarna i förväg, men det kan bli problem om någon infästning kommit i fel läge.

Korrosionsskydd

Följer man regelverket för betonginfästningar ska produkterna vara lägst elförzinkade vid användning i torr inomhusmiljö. I alla andra miljöer ska produkterna vara i rostfritt stål. I extra aggressiva miljöer, som simhallar, ska högkorrosionsresistent stål (HCR) användas. ESSVE har förutom elförzinkade och rostfria infästningar också varmförzinkade. I Sverige har vi god erfarenhet av att använda varmförzinkade produkter, dock inte i de tuffaste miljöerna, som t. ex. nära havsmiljö.

ESSVE har också CorrSeal-behandlade produkter, som ger minst 15 års livslängd i C4-miljö. 

Betongskruv

Betongskruv finns vanligen med flera olika utföranden på huvudet som t. ex. kullrig skalle, försänkt skalle och sexkantsskalle. Eftersom betongskruv hakar sig fast i betongen med gängorna är den av typen hakankare.

Måste eftermonteras

Eftersom huvudet sitter fast på infästningen måste den eftermonteras. Betongskruv levereras elförzinkad, med CorrSeal eller som rostfri. Vid montering borras hål enligt montageanvisning. Infästningen skruvas sedan in i borrhålet där den skär gängor i betongen.

Överdra inte

Åtdragningen görs tills det infästa föremålet är fixerat utan glapp. Infästningen behöver inte dras till ett visst moment. Däremot ska man inte överdra eventuellt max åtdragningsmoment om det finns ett sådant angivet i monteringsanvisningarna. 

Essves sortiment

I ESSVEs sortiment finns betongskruv i dimensionerna 6,3 (5), 7,5mm (6mm), 10,5 (8), 12,5 (10) och 16,5 mm (14 mm). Den första siffran avser yttergänga och den andra siffran i parantes är borrdiametern.

Lättbetongsskruv

Lättbetong är ett betongmaterial med låg densitet. Den låga densiteten får lättbetongen genom att ballast med låg vikt, t. ex. Leca, används istället för vanlig stenballast. Lättbetongen kallas då lättballastbetong. Lättbetong kan också tillverkas med inblandning av material som bildar gasblåsor i betongen och som därmed ger låg vikt. Lättbetongen kallas då gasbetong, som t. ex Siporex, Ytong och H+H.

Lättbetongskruvens gängor hakar fast i underlaget

Lättbetongens låga densitet ger den betydligt sämre hållfasthetsegenskaper än vanlig betong. Den låga hållfastheten gör att infästningar behöver utformas speciellt för att ge bärförmåga i lättbetong. Vanligtvis försöker man ”få med mycket lättbetong” kring infästningen, eftersom den annars lätt dras ur lättbetongen. Extra långa infästningar, eller infästningar med extra stor diameter, är vanliga sätt att öka bärförmågan. ESSVE Lättbetongskruv är en mycket bra infästning i lättbetong. Den finns i långa längder och lättbetongskruvens gängor hakar fast i underlaget vilket ger bra fäste. Detta till skillnad mot plugg och skruv som ger fästet genom att pluggen expanderar mot borrhålets väggar utan fasthakning.

Betongexpander – för betong och hårda bergarter

Våra betongexpandrar fungerar i både betong och hårda bergarter och finns för både osprucken och sprucken betong. Vanliga dimensioner är M6 till M24. De levereras vanligen elförzinkade, varmförzinkade och i rostfritt stål. 

Säkerställ med åtdragning

Betongexpandrarna fungerar både för genomsticks- och eftermontage. Hålet i betongen borras i samma diameter som expanderns M-gänga. Expandern slås in hålet och montagedetaljen monteras. Därefter ska muttern dras åt. Det är viktigt att muttern dras med momentet som anges i montageinstruktionerna. 

Slagankare

Slagankare finns för borrhål 8–25 mm och infästning med bult M5-M20. Eftersom expanderns ytterdiameter är större än infästningsbulten, måste slagankare monteras innan infästningsdetaljen sätts på plats, dvs. förmontage. Levereras vanligen elförzinkade och i rostfritt stål.

Verktyg anpassat till varje dimension

Slagankare expanderas genom att en kona inuti expandern slås framåt. Detta görs med ett verktyg anpassat till varje dimension av expandern. På så sätt säkerställs det att rätt expansion erhållits när verktyget är slaget i botten. Slagankare finns både med och utan krage. Vid användning av expander utan krage är det viktigt att djupet på borrhålet är enligt montageanvisningarna. 

Minskar risk att träffa på armering

Montagedjupet på slagankare är genomgående grunda, vilket kan vara fördelaktigt eftersom risken att träffa på armering vid montaget minskar. Slagankare ingår i gruppen deformationskontrollerade expandrar, eftersom expansionen erhålls genom att konan i expandern slås till ett förutbestämt djup. 

Klikając "Akceptuj wszystko", użytkownik wyraża zgodę na gromadzenie przez nas informacji o użytkowniku w różnych celach, w tym Statystyki i Marketingu